Sušené maso
Jerky. Hooodně návyková záležitost, což mi jistě potvrdíš, protože jsi došel až sem. Ty moje jsou super křehký, žádná složitá žvejka se nekoná, dokonce ani u hovězího. Proč? To si nechám pro sebe! :-p
Každopádně v jednom pytli najdeš skoro čistej protein, takže se ti bude hodit na túru, jako rychlej oběd v autě, když zrovna honíš čas a kilometry, případně jej přibalíš k trenkotriku a vezmeš na trenál. K tomu navíc dokonale chutná!
Jak vznikají křehké jerky plné šťávy
Co já se s nima nadřu! Pokud jsi někdy zkoušel dělat jakýkoli jerky, víš moc dobře, jaká je to strašidelná drbačka. Vepřový karé, který používám na sušený prase, musí bejt dokonale libový, práce s masem je tak víc než dost. Hlavně proto, že vše dělám hezky růčo, používám jen ostrej nůž, kterej pořád šikanuju vocílkou. Žádnej mrazák a nářezák se nekoná, na to zapomeň!
Základem mých jerky je ultra čerstvý a hlavně libovej flák masa. K tomu prémiovej Kikkoman, fajnovej worcester, trocha octa (neboj, kyselý to není!), sůl, pepř, případně sušenej česnek. No a pro ty, co nejsou panenky, mám i varianty s chilli - viz níže.
Ochutnejte jerky s chilli
Sušený býk chilli – Habanero se k hovězímu masu hodí jako pr*el na hrnec. Daní za jeho skvělou chuť je vyšší pálivost, je dost možný, že mě budeš proklínat ještě druhej den ráno při svým obvyklým rituálu.
Sušený vepř chilli – tady používám směs několika červených papriček s nižším SHU. Chuť je tak příjemně štiplavá, zvládneš to i s trochu srabáckým jazýčkem. Ale zapíjet to budeš muset, to zas jo!
Sušená krůta chilli – jemný krůtí maso zaslouží noblesní papričku, kterou je právě jalapeñoska, ta v chipotle verzi obzvlášť. Parádní nakouřená chuť ke krůtě hezky pasuje, a protože jde o papku s nízkým SHU, rvu jí tam fakt dost. To musíš vyzkoušet!